kruh s semeni in brusnicami

KRUH S SEMENI IN BRUSNICAMI

Prva stvar, ki jo človek izloči iz svojega jedilnika, ko je njegov cilj izguba kilogramov je KRUH. Vsaj v večini primerov je tako. Ko vprašaš zakaj je temu tako? ”Zaradi prevelike količine ogljikovih hidratov in ker je kruh bel.”

Ogljikovih hidrati niso nič strašnega, le znati moramo:

  • Pravilno izbirati med vsemi danimi viri ogljikovih hidratov
  • Optimalno jih je vnašati ob določenem času v dnevu, kar je odvisno od vsakega posameznika (najbolj optimalno po treningu)
  • Pravilno jih moramo znati dozirati (izbrati količino, ki ustreza našemu telesu glede na naš metabolizem, način prehrane, cilja ki ga želimo doseči ipd.)

Ko vse to ugotovimo in vemo koliko ogljikovih hidratov je za nas primernih, pot naprej ni tako težka Če pa se znajdemo v situaciji, kjer želimo ogljikove hidrate še vedno omejiti pa vam priporočam spodnji recept.

Če hočemo vzdrževati svojo telesno težo in zmanjšati vnos ogljikovih hidratov, moramo povečati vnos beljakovin, maščob ali ravno pravo mero obojega. Sama sem pristaš zdravih maščob. Prav zato, sem zate napisala recept za zdrav kruh s semeni in brusnicami, ki je sestavljen iz raznih semen (lanena, bučna, chia,..),, ki poskrbijo za zdrav vnos maščob.

KRUH S SEMENI IN BRUSNICAMI

Vse kar potrebuješ je:

  • 1 in ½ skodelice lešnikov (175g)
  • 1 skodelica bučnih semen (140g)
  • 2 in 2/3 skodelice ovsenih kosmičev (250 g)
  • 1 skodelica suhih brusnic (145 g)
  • ½ skodelice lanenih semen (90 g)
  • 1/3 skodelice (30g) indijskega trpotca (lahko brez)
  • ¼ skodelice chia semen (40 g)
  • 2 čajni žlički soli
  • 1 skodelica bučnega pireja/jabolčne čežane
  • 1 čajna žlička cimeta
  • Pol čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1 skodelica vode (235 ml)
  • 1 žlica sezama

Kako vse skupaj zmešati v končen produkt:

  1. Pečico segrejemo na 165 stopinj. Bučna semena in lešnike (damo jih na pol) razporedimo po pekaču in jih pečemo dokler rahlo ne porjavijo. Vmes lahko premešamo. Po približno 10 minutah vzamemo pekač iz pečice in postavimo na stran.
  2. V posodi zmešamo mešamo ovsene kosmiče, brusnice, lanena semena, indijski trpotec, chia semena, sol, cimet in muškatni orešček. Ko premešamo dodamo še tople lešnike in bučna semena.
  3. Mešanici dodamo jabolčno čežano, vodo, sladilo po želji (če je potrebno lahko dodaš med) in olje po želji (ni potrebno). Vse skupaj premešamo.
  4. V pekač položimo peki papir in mešanico damo v pekač, pokrijemo s plastično folijo in pustimo počivati 2-8 ur.
  5. Pečico segrejemo na 200 stopinj in pečemo približno eno uro dokler štruca ni rahlo porjavela.
  6. Preden razrežemo pustimo, da se kruh ohladi.
  7. Odlično je če kasneje na kos namažemo še marmelado (po možnosti narejeno doma, z manjšo vsebnostjo sladkorja)

Pa dober tek!

Share This Post
Related Posts
osvežilna limonada z meto in meliso
OSVEŽILNA LIMONADA Z METO IN MELISO
Ricottin narastek
RIKOTIN NARASTEK
mandljeva moka
MANDLJEVA MOKA

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage