mandljeva moka

MANDLJEVA MOKA

Nauči se kako narediti mandljevo moko doma je čisto preprosto, enostavno in uporabno. Mandljeva moka je vsestransko uporabna pri peki sladic ali pri kuhi in je priporočljiva tudi za tiste, ki se izogibajo mokam iz žit.

Nekaj dni nazaj sem brskala po spletnih straneh in iskala razne zdrave recepte. Vedno se nagibam bolj k sladicam, ker so mi na oko bolj zanimive, čeprav sama nisem največji pristaš sladkega. Rada pa pečem in ustvarjam. Ko padeš v to iskanje po spletnih straneh ponavadi, oziroma velikokrat na koncu pristaneš kje druge. No, jaz sem pristala pri mokah. Bolj specifično pri mandljevi moki. Potem pa sem že naprej iskala kje se jo da dobiti in kam jo moram iti iskat, da bi prvič poskusila iz nje nekaj ustvariti. Cena mandljeve moke je nekajkrat višja od navadne moke in opazila sem tudi, da je velikokrat ponujena v manjšem pakiranju.

Kilogram mandljeve moke stane približno 26 evrov. Ni tako poceni, kajne? Ne rečem, da ”šparam”, ampak taka cena se meni zdi visoka. Zato je moje naslednje vprašanje Googlu: ”mandljeva moka recept”. Iskala sem v angleščini, da bi dobila več informacij. Nisem rabila dolgo iskati, druga povezava je bila že prava.

Kaj potrebujemo?

Mandlje. To je vse.

mandljeva moka

Vrste mandljev za mandljevo moko

Kot vemo lahko mandlje dobimo v različnih oblikah. Soljeni, praženi, začinjeni, nasekljani in narezani so le nekateri od njih.

Po brskanju in branju raznih informacij sem ugotovila, da so 3 vrste najbolj optimalne in priporočljive za pripravo mandljeve moke:

  • Navadni mandlji brez soli v olupku: Ti mandlji so neprocesirani in zapakirani takoj po tem, ko so jih spravili iz trde lupine. Naj bi bili najbolj priporočljivi za pripravo mandljeve moke. Ta moka ni čisto bela, ampak vsebuje nekaj rjavih delčkov.
  • Mandlji brez olupka: Tem mandljem so odstranili olup. Lahko jih pripravimo tudi sami iz navadnih mandljev z olupkom (ki ga po postopku odstranimo). Mandlji brez olupa so malce dražji, saj je proces izdelave nekoliko daljši. Moka iz takih mandljev je popolnoma svetla.
  • Nasekljani mandlji: Takšni mandlji so ponavadi brez olupa in so nasekljani na podolgovate koščke. Od zgoraj omenjenih mandljev se ne razlikujejo veliko, razen po obliki.

Oprema

Zdaj pa nadaljujemo na opremo, ki jo za izdelavo moke potrebuješ. Jaz sem uporabila sekljalnik oziroma blender in kavni mlinček. Lahko bi uporabila tudi nutrebullet. Pomembno je, da v sekljalnik damo po 1 lonček mandljev in ne več, saj lahko hitro dobimo mandljevo maslo namesto moke.

Za pripravo mandljeve moke potrebuješ 3 stvari:

  • Mandlje
  • Sekljalnik/blender in kavni mlinček
  • Leseno kuhalnico

Proces izdelave je preprost: Lonček mandljev vsipamo v sekljalnik in mešamo na kratke intervale, ki trajajo po 5-10 sekund. Vmes malce premešamo in odstranimo mandlje zalepljene na stranice posode.  Moramo biti pozorni, da se mandlji mešajo enakomerno. Ko dobimo dokaj majhne koščke (še ne moka) prenesemo zmlete mandlje v kavni mlinček in mešamo po 10 sekund dokler ne dobimo prave mandljeve moke. Tukaj sem morala biti previdna, ker se je temperatura v mlinčku zaradi velikih obratov dvignila in velika možnost je bila, da bi kmalu iz mandljeve moke dobila maslo.

Pa je ta postopek cenejši?

Z 200 gramsko vrečko mandljev sem v Šparu odštela 2,69 €.

500 g kupljene mandljeve moke stane približno 12,90 €

En lonček mandljev (1cup) tehta 147 gramov mandljev.

Iz enega lončka mandljev (147g) dobimo 120g mandljeve moke.

Lahko torej rečemo, da naša mandljeva moka (120g) iz pravih mandljev stane 1,98 €, če bi kupili 500 gramov naše moke bi odšteli 9,90€. Torej nekoliko ceneje.

Spodaj dodajam še kalorične vrednosti 1 lončka mandljeve moke.

mandljeva moka

Se beremo.

 

Share This Post
Related Posts
osvežilna limonada z meto in meliso
OSVEŽILNA LIMONADA Z METO IN MELISO
smoothie bowl
SMOOTHIE BOWL – ZMEŠANČEK V SKODELICI
BANANINE ČOKOLADNE BELJAKOVINSKE TABLICE

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage