simpl kukiji

SIMPL KUKIJI

V prejšnji objavi je bila glavna tema mandljeva moka. Ker sem mandljevo moko naredila sama, iz kupljenih mandljev seveda, sem morala potem nekam to moko tudi dati. Odločila sem se za nov recept in nastali so takšni simpl kukiji (enostavni piškoti).

Ko pečem ali kuham si ponavadi izberem kakšen recept, katerega slika me pritegne, vendar mu (roko na srce) nikoli natanko ne sledim. Tudi tokrat ni bilo nič drugače.

”A mamo kaj sladkega, kar lahko jem?” je pri nama doma pogosto vprašanje. Nekaj, kar ni navadna milka in po čemer nimaš slabe vesti. ”Nimamo” je ponavadi moj odgovor. ”Lahko pa kaj naredim”.

Tokrat sem se odločila za piškote, katere sem že enkrat delala po receptu pa sem sama nekaj spremenila (se sploh ne čudim) in so drugi dan bili trdi kot kamen. Tokrat se dela lotim bolj s svojo glavo.

simpl kukiji

Kaj potrebujemo?

Mere spodaj so mogoče malo nenavadne, ker sem recept delala sama in sproti dodajala kar je bilo potrebno.

 • 209 g olupljenih jabolk (ki jih kasneje pretvorimo v čežano)
 • 24 g kokosovega masla (lahko ga tudi izpustimo)
 • 50 g kokosovega mleka (bolj tekoča oblika)
 • 100 g mandljeve moke
 • 240 g pirine polnozrnate moke
 • Ščep soli
 • Cimet
 • Žlička vanilijevega ekstrakta
 • 1 žlička pecilnega praška
 • 100 g črne čokolade
 • Možna uporaba sladkorja ali sladila po želji (menim da ni potrebe) namesto tega lahko dodaš suhe brusnice ali rozine

Moj prvotni plan je bil narediti piškote iz mandljeve moke, vendar sem se pri drugih količinah uštela in jih dodala preveč, zato sem posledično morala dodati še pirino moko.

Ko sem jih delala tretjič sem namesto moke uporabila ovsene kosmiče, ki sem jih zmlela (ovsena moka). Piškoti pridejo bolj rahli in puhasti.

simpl kukiji

Opis dela:

-Zmešamo mokre sestavine (maslo, mleko, vanilijev ekstrakt). Če smo dodali maslo, ga pred tem raztopimo. Jabolka narežemo na drobne koščke, jih vržemo v posodo in prelijemo z 1 dcl vode ter jih kuhamo približno 5 minut, da se omehčajo. Potem jih s paličnim mešalnikom spremenimo v jabolčno čežano (tekočo).

-Vse skupaj premešamo in mokrim sestavinam postopoma dodajamo mandljevo in pirino moko. Ko to zmešamo v homogeno zmes dodamo 70 g črne čokolade narezane na drobne koščke in jo vmešamo v maso.

-Dobiti moramo maso, ki ni suha ampak se še vedno rahlo prijema.

-Pečico segrejemo na 170 stopinj.

-Iz mase naredimo približno 30 piškotov velikih za eno jedilno žlico in jih razporedimo po pekaču pokritim s peki papirjem. Ne rabimo jih oblikovati in si mazati rok. Po njih potrosimo še 30 g na koščke narezane črne čokolade.

-Pečemo 15 minut na 170 stopinjah in jih pustimo, da se rahlo ohladijo.

-Če noč jih zapremo v posodo, da niso na zraku, da se ne izsušijo.

Pa dober tek!

Share This Post
Related Posts
mandljeva moka
MANDLJEVA MOKA
pecivo s temno čokolado in brusnicami
PECIVO S TEMNO ČOKOLADO IN BRUSNICAMI
preste
SLANE PRESTE

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage